vs

Yhteenveto

18.10.2012 Edustus: Kuopiosta vaihtelevien vaiheiden jälkeen vain piste
SB Raatin edustus avasi kautensa 6.10.2012 Studentialla Kuopiossa pelatussa turnauksessa. Kauden avaukseen vastaan asettuivat uusi tuttavuus sarjavastustajana SäynSa II sekä tuttuakin tutumpi Ulma Iisalmesta. SäynSa II:sta oli aiempaa kokemusta vain 15.9.2006 pelattu seuran historian ensimmäinen harjoitusottelu, jonka SäynSa II voitti maalein 10-3. Nyt asetelmat olivat uudet ja ennakolta varsin hyvät, kun Raatti sai jalkeille kauden avaukseen lähes täyden rosterin. Ainoa poissaolo oli Panu Hartikainen, joka kuumeen vuoksi oli sivussa turnauksesta. Mutta kuinkas kävikään?

SB Raatti – SäynSa II 2-2 (0-0, 0-2, 2-0)
Ensimmäiseen otteluun lähdettiin hieman odottavin ja sekavin fiiliksin, kun osa pelaajista saapui juuri ja juuri ottelun avaukseen. Kuitenkin heti alkuun saatiin jalkeille täydet kolme kentällistä, kun puolustus tiivistettiin kolmeen pelaajaan. SB Raatti saikin hyvin peliä liikkeelle ja SäynSa pakotettiin rikkomaan peliä. Niinpä ottelun alkuminuuteilla Raatti pääsi koettamaan ylivoimapeliä pariin otteeseen, mutta tuloksetta. Erä oli tasapainoinen ja molemmissa päässä maalivahdit pitivät maalinsa puhtaana. Erän loppupuolella Niko Janhunen sai jäähyn ja SäynSa pääsi pelaamaan erän lopun ylivoimapeliä.

Toiseen erään lähdettiin tasatilanteesta ja SäynSan ylivoimapelillä. Alivoima selvitettiin mallikkaasti, mutta parin minuutin kuluttua SäynSa rikkoi ottelun kuparisen hieman onnekkaasti maalinedustilanteesta. Aivan vaaraton tilanne kääntyi 2-1:seen, jonka rebaundia ei saatu siivottua ja vastustaja laittoi palloon tyhjiin. Reilun viiden minuutin taisaisen väännön jälkeen SäynSa lähetti pallon kohti maalia. Pallo kimposi puolustajan polvesta ylös, josta ylärimaan ja siitä maalivahdin kypärän kautta maaliin. Ja SäynSan 0-2 johto-osuma oli tosiasia. Erän loppu tahkottiin tasaisissa merkeissä, eikä lisämaaleja enää nähty.

Kolmanteen erään lähdettiin kahden maalin takaa-ajoasemasta ja ylivoimalla. Ylivoima oli taas ponnetonta, eikä vaarallisia maalipaikkoja saatu rakennettua. Kolmas erä oli kauttaaltaan tasainen. SäynSa sumputti ja iski vaarallisesti vastaan ja Raatin maalilla Mikko Pappi joutui useaan otteeseen venymään paraatipelastuksiin. Ottelun huippuhetket Raatin kannalta koettiin vasta viime minuuteilla, kun Raatti käytti aikalisänsä ajassa 43:49. Pelaajavalmentaja Pekka Aho tiivisti yhteen kenttään ja arpoi kuumat pelaajat ruotuun. Ottelu jatkui vastustajan hyökkäysalueen kulmavaparilla, josta välitön pallon riisto ja Pappi pois maalilta. Toivasen Joni nosti jalalla hyökkäyksen ja pakotti vastustajan rikkomaan. Vapaalyönti aivan toimitsijapöydän edestä, josta ”neppi” maalille. Maalilla erikoismies Arto Taskinen, joka siirsi vastustamattomasti kavennuksen tilanteeksi 1-2 ajassa 43:59. Puoli minuuttia tästä Pappi otti gamesaverin, kun kaveri pääsi käytännössä lyömään tyhjiin. Tästä välittömästi mokke taas pois ja takaa-ajo päälle. Kova prässäys maalintaakse, josta purkupallo yli ja Raatille vapaalyönti läheltä toimitsija-aitiota. Toivanen kiersi, mutta pallo karkasi. Aho sai irtopallon toimitettua maalille, josta Kimmo Korkalainen kiersi pallon ohi puolustuksen ja maalivahdin ajassa 44:57. Tasapeli 2-2 teki hunajata tällaisen väännön jälkeen ansaitusti.

Ulma – SB Raatti 10 – 5 (1-1, 2-2, 7-2)
Toinen peli oli sitten uudistunutta Ulmaa vastaan, sillä vastustaja ei perustanut peliään nyt pelkästään sumppuun ja vastahyökkäyksiin. Ottelu olikin äärimmäisen tasainen ja yllättävän rikkonainen. Ensimmäisessä erässä jaettiin molemmille jäähyjä, joista Ulma käytti omansa tehden ylivoimamaalin. Raatin ainoasta osumasta vastasi Miikka Hanski maaliedestä Wiljami Räisäsen laukauksen jälkitilanteesta. Hetkeä myöhemmin pallo oli toistamiseen Ulman maalissa, mutta maalihylättiin rikkeen vuoksi. Myös Ulma sai pallon maalin erän lopussa, mutta maali hylättiin korkean mailan vuoksi. Erätauolle siirryttiin siis tasalukemissa 1-1.

Toinen erä jatkui tasaisissa merkeissä. Erän ensimmäisestä vastasi Raatti, kun Vesa Jääskeläinen voitti kulmassa 1-1 tilanteen ja jakoi syötön keskustaan Markus Aholle, joka ei erehtynyt paikasta. Tämän jälkeen alkoi rikkonainen hetki, kun reiluun minuuttiin jaettiin kolme kakkosta, joista kaksi Raatille. Lopulta Ulma pääsi 5-3 ylivoimalle, joka kestettiin hyvin. Mutta juuri toisen jäähyn loputtua Ulma pääsi tasoittamaan otteluun 2-2 epäonnistuneen purkupallon jälkitilanteesta. Heti seuraavassa vaihdossa kolisi taas, nyt Ulman päädyssä. Antti Kivinen nosti hyökkäyksen omista ja vei sen loppuun asti tehden 3-2 johtomaalin. Erän lopussa pitkä vaihto kostautui, kun Ulma pääsi 2-1 hyökkäyksestä rokottamaan tasoituksen aivan viime sekunneille. 3-3 lukemissa siirryttiin erätauolle.

Kolmas erä alkoi Raatin painostuksella, kunnes Toivanen sai oudon jäähyn omissa lyödessään irtopallon maalin edestä pois. Ulman ylivoimapeli oli tikissään, liekö Mika Lappalaisen henkilökohtaisesta taidosta, mutta jälleen kerran vapauttava syöttö takakulmalle, josta pallo tyhjiin. Raatin protestoidessa käsivirhettä, focus siirtyi täysin vääriin asioihin ja peli alkoi rakoilla. Kaiken lisäksi Ulma kapteenin ajellessa Raatin kapteeni Aholle puujalan, ei se auttanut Raatin tilannetta suossa. Sitten alkoi todellinen ”Lappalainen-show”, jos se ei sitä jo ollut. Tämän vanha kokenut pelimies osasi käyttää hyödykseen Raatin henkisen repsahduksen ja tarjoili seuraavat kaksi osumaa minuutissa. Raatin pakollinen aikalisä ajassa 36:40 oli laiha lohtu pelin kannalta, kun Ulma rokotti jo heti seuraavassa vaihdossa. Maalista heräsi loppuun kuitenkin vielä taistelutahtoa pakottaen Ulman rikkomaan peliä kolmen kakkosen verran. 5-3 tilanteesta ei saatu maalia ja yhden miehen vajaalla Ulma karkasi tehden tilanteeksi jo 8-3. Erän viimeinen minuutti oli sitten varsinaista hurlumhei-meininkiä, kun molemmat pelasivat tasavajaalla. Ensin Wiljami Räisänen hassutti elämänsä rankkarilla pelin kavennuksen. Tämän jälkeen kaksi maalia omiin ja viimeisessä vaihdossa Räisänen iski pelin toisensa. Loppulukemat 10-5 Ulmalle ovat tavallaan ansaitut. ”Hyvä opetus henkisestä kestävyydestä ja sen tärkeydestä. Tasainen pelikin voi pahimmillaan repsahtaa todella pahasti. Tietenkin Lappalaisen huippuottelu tehoilla 2+5 kertoo kaverin vaarallisuudesta, joten ei tällaisille pelimiehille ole varaa antaa yhtään tilaa.” Tiivisti ottelun tapahtumia Aho pelin jälkeen.

”Kaiken kaikkiaan ihan positiivinen kauden avaus, vaikka pisteitä ei yhtä enempää kotiinpäin viemisiksi saatu. Ehkä kauden kovimmat vastustajat sarjassa ja tiedetään, että parannettavaa jäi todella paljon. Lupaavaisin mielin eteenpäin, vaikka taktiikoita pitää vielä hioa. Ehkä harmittavimpana näkisin ylivoimapelin, koska sitä oli tänään, jos ei liikaa, niin todella paljon, eikä palloa kertaakaan maaliin. Viimeiset ylivoimat pyörivät jo suht mallikkaasti, mutta ei tähän voi olla tyytyväinen.” Kommentoi vielä Aho turnauksen tapahtumia.

Päivän tehokkaimmat Top 3:
Wiljami 2+1, Arto 1+1, Pekka 0+2

Tähdistö SäynSa II peli:
*** Mikko Pappi (loistavia gamesavereita useita)
** Pekka Aho (molempiin maaleihin tärkeät syötöt ja puolusti uhrautuvasti)
* Kimmo Korkalainen (tasoitusosuma)

Tähdistö Ulma peli:
*** Wiljami Räisänen (ehdottomasti näkyvin hyökkääjä peliaikaan nähden, kylmä rankkari viimeistely ja tehot 2+1 otteluun)
** Vesa Jääskeläinen (teki tärkeää työtä hyökkäysalueella ja hoiti kenttänsä ja tonttinsa hyvin)
* Jyri Riekkinen (pelasi kaikki tilanteet loppuun asti, todella hyvää ja tärkeää työtä karvauksessa, joista lukuisia pallonriistoja)

SB Raatin pelit jatkuvat 21.10.2012 Iisalmessa, jossa vastaan asettuvat sarjakärki E-KI II ja sarjajumbo SBL Lapinlahdelta.